RESUM DE LA QUARTA JORNADA DE LA SETMANA DE LA COMUNICACIÓ

Imagen de WhatsApp 2024-04-18 a las 20.39.20_18afc650
Andreu Juanola en la Setmana de la Comunicació

Aquest 18 d'abril s'ha donat a terme l'última jornada de la 21a Setmana de la Comunicació. L'ha inaugurat Jordi Basté, locutor i director del programa el món a RAC1 amb la seva ponència titulada "la ràdio, avui".

En aquesta sessió, Jordi Basté ha parlat de diversos temes d'actualitat com pot ser el panorama polític d'Espanya i Catalunya, d'esport en especial del Barça i de la seva eliminació de la Champions, amb futures prediccions del possible campió de la copa d'Europa.
Basté, ha rememorat els inicis de la seva trajectòria com a locutor que va començar als 17 anys, havent passat unes proves per treballar a Catalunya Ràdio. Un any més tard va haver de començar el servei militar, on ell ha considerat que "ha sigut l'any en el qual he perdut més el temps". No obstant això, ha mencionat que va acabar deixant els estudis a causa d'aquest any interromput. Tot i això, no ha perdut l'esperança en continuar estudiant, ja que el seu somni, quan s'acabi el programa el Món a Rac1, és començar a estudiar humanitats a la UOC.

D'altra banda, dins la seva faceta com a director, explicava que el seu voltant, el considera molt exigent a la vegada que molt bo en tot el que fa. Ell mateix admet que és exigent perquè li agrada que el programa surti bé, però que a excepció d'un parell de vegades a l'any, mai estarà de mal humor.
Enfocant-nos en la temàtica d'aquesta edició, el centenari de la Ràdio, ens ha donat la seva visió sobre el que és i ha sigut la ràdio. Diferenciava amb el pòdcast, que la ràdio tradicional és capaç de, a través de la mirada de la gent, poder construir un relat de manera immediata, un contingut present que cap altre format ho pot arribar a aconseguir. Utilitzava dues paraules que per a ell són la clau del mitjà, en primer lloc, deia companya, sempre hi ha algú que et parla, ficava l'exemple del fet que a la nit és la millor opció per acompanyar l'insomni. En segon lloc, esmentava la naturalitat, un concepte molt important dintre d'aquesta època de les xarxes socials, on també la definia com dictadura del clic.

Uns dels altres temes tractats, ha sigut l'opinió dins el periodisme, afirmava que el vessant d'opinió és una de les més complicades del periodisme, on avui en dia, tothom vol sentir l'opinió que més s'assembli a la seva i això és molt perillós. A més, ho relacionava amb la llibertat d'expressió, Basté deia que s'està començant a posar en dubte i que ens estem autocensurant, on cada cop que es diu alguna cosa al límit del políticament correcte t'insulten. Resumidament, la seva frase destacada sobre aquest tema ha sigut la llibertat d'expressió s'acaba en el Codi Penal.

Els entrevistadors també han sotmès al Jordi Basté a la bateria de preguntes que s'han repetit durant tota la jornada. Destacant en una d'elles que el consell que ens dona com a futurs periodistes és paciència, ja que, si volem ser periodistes per ser famosos que no ho fem i dedicació, pel fet que no ens trobarem amb horaris fixos.
Per concloure la ponència es va realitzar un sorteig del seu llibre Sol com un mussol, on el guanyador ha sigut un alumne de tercer.

A partir de les sis de la tarda, Andreu Juanola, presentador i creador del pòdcast La Sotana ha estat el protagonista en la segona sessió del dia d'avui anomenada, La Sotana, des de dins. Durant la xerrada ha explicat com va sorgir la idea de crear aquest projecte i de com ha arribat al sector de la comunicació havent estudiat empresarials.


Juanola va estudiar empresarials, i abans de començar amb la Sotana treballava de comptable. No va ser fins a 2014 que ell, amb dos amics, van decidir traslladar les seves converses sobre futbol a un pòdcast en català, aprofitant que encara aquest format no comptava amb molta oferta. Explicava que dels tres integrants que van impulsar la Sotana, un d'ells es va donar de baixa, però tant l'Andreu com el seu company Manel Vidal segueixen des del principi, encara que després es van adherir Joel Díaz, Magí Garcia i, en últim lloc, Enric Gusó com a tècnic de so.

La sessió comença d'una manera molt peculiar, on els presentadors li han servit una cervesa i han fet homenatge al Barça posant-se la samarreta de l'equip. La conversa ha seguit la mateixa línia amb molt humor i ganes de passar-ho bé. Així mateix, han començat a parlar sobre els seus inicis en el programa, deia que cada episodi tenia un to molt seriós, i no va ser fins a l'arribada del Joel que van canviar el format, afegint un toc d'humor, ja que considerava que el format de pòdcast ha de tenir un tret diferenciador dels mitjans tradicionals.

En acabar, a més de fer-li la tradicional bateria de preguntes, també s'ha sortejar un llibre anomenat "Gran enciclopèdia del Barça", la samarreta de la setmana de la comunicació i un lot de productes de la Granja Pifarré.


Si voleu més informació, podeu consultar el videoresum de la jornada al nostre canal de YouTube o també accedir a les entrevistes als ponents exclusives del compte de TikTok.